Što posjetiti?

POVIJEST I KULTURA

Kao jedno od omiljenih ljetovališta austro-ugarske aristokracije, Opatija se od sredine 19. stoljeća razvija kao elitna destinacija te kolijevka turizma u Hrvatskoj. Odlično očuvane i u originalnim stilovima restaurirane vile, hoteli i kuće, čine Opatiju Kraljicom Jadrana, koju ćete najbolje upoznati ako prošetate njezinim parkovima i vrtovima te neizostavnom šetnicom Lungomare.

DJEVOJKA S GALEBOM
Statua na stijeni uz obalnu šetnjicu Lungomare, simbol je Opatije. Zbog svog položaja, ali i značaja, ovaj simbol nezaobilazan je dio Opatije  uz koji se svakodnevno slikaju gosti iz cijelog svijeta.

VILLA ANGIOLINA, PARK ANGIOLINA I ŠVICARSKA KUĆA
Villa Angiolina izgrađena je 1844. godine kao ljetnikovac, koja uskoro postaje važan segment društvenog života. U ovoj vilIi, tijekom 19. i 10. stoljeća, boravile su neke najznačajnijih ličnosti Europskog kontinenta. U sklopu vile izgrađen je i istoimeni park kojeg i dan danas krasi 124 vrste rijetkih i neobičnih biljaka, od kojih se najviše ističu kamelije – simbol Opatije. Za potrebe radnika parka u neposrednoj blizini izgrađena je Švicarska kuća, koja je tijekom godina prenamijenjena i danas se u njoj nalazi Hrvatski muzej turizma, jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Opatiji.

LJETNA POZORNICA
Ljetna pozornica smještena je uz samo more, u podnožju parka Angiolina. Okružena kamenom i zelenilom, ljetna pozornica jedinstvena je lokacija ove namjene na Mediteranu. Tijekom zime, na prostoru ljetne pozornice smješteno je klizalište, dok se ljeti na ovoj pozornici organiziraju razni festivali, koncerti, ali i kino na otvorenom.

UMJETNIČKI PAVILJON JURAJ ŠPORER, PARK SVETOG JAKOVA I OPATIJSKI PORTIĆ
Prostor paviljona prvotno je služio kao slastičarna, no nakon 1930. godine postaje izložbeni paviljon i tu funkciju zadržava do danas. Paviljon je ime dobio po poznatom liječniku Juraju Matiju Šporeru, koji je u svoje vrijeme promicao Opatiju kao morsko lječilište.

Povrh paviljona, u samom centru grada smješten je Park sv.Jakova čija zelena površina i harmonija cvijeća čine savršen dodatak crkvi sv. Jakova, najznačajnijem objektu grada Opatije.

Između paviljona i parka nalazi se najstarija opatijska luka, lokalno poznata kao „portić“. Tradicionalno mjesto prvotno je služilo kao pristanište barke za prijevoz tereta, a zatim putnika. Duga tradicija opatijskih barkajola ušla je u opatijsku povijest pod karakteristikom izvrsne usluge gostima, a njegovanje te tradicije danas se nastavilo turističkim brodicama pod nazivom „Taxi tours“.

AMERIKANSKI VRTOVI

Amerikanski vrtovi odnosno povijesni opatijski botanički vrt vrijedan su primjer moderne s elementima historicizma, izgrađeni u prvoj polovici 20. stoljeća. Amerikanski vrtovi danas su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a svojim dizajnom i izgledom vrijedni su posjete.

PRIMORSKI GRADIĆI
Duž obale, nadomak Opatije smjestili su se maleni povijesni, primorski gradići. Svaki od njih krije svoju posebnu priču raspletu malim uskim uličicama i crkvenim tornjevima, okruženi predivnom prirodom i beskrajnim morem. Volosko, Mošćenička Draga, Mošćenice, Veprinac, Kastav, Lovran, Ika i Ičići gradići su koje svakako vrijedi posjetiti.

DOGAĐAJI/MANIFESTACIJE

Brojna događanja privlače brojne posjetitelje u Opatiju tijekom cijele godine. Brojni hoteli domaćini su različitih sajmova, konferencija, ali i zabavnih događanja, dok na ulicama i trgovima grada svoje mjesto pronalaze manifestacije prožete tradicijom i dobrom zabavom. Najpoznatija Opatijska događanja su:

OPATIJA – CARSKI GRAD (SRPANJ)
Svake godine na jedan dan Opatija postaje Carski grad, oživljavajući tradiciju romantizma kada su ulicama grada šetale slavne povijesne ličnosti. Ova tradicionalna manifestacija najčešće se održava tijekom ljetnog razdoblja, kada preko stotine zabavljača iz Hrvatske, ali i inozemstva zabavnim programima stvaraju jedinstven doživljaj Opatijske povijesti.

OPATIJSKI VREMEPLOV (LIPNJA – RUJAN)
Opatijski vremeplov nova je manifestacija grada Opatije koja nastoji oživiti povijest Opatije i gostima omogućiti da dožive povijest Opatije kao njeni protagonisti. Program traje tri mjeseca, od lipnja do rujna, a obuhvaća niz manifestacija poput šetnje kroz povijest Opatije, nastupe Klapa, Opatija Oldtimer Tours, nastupe Folklornih ansambla, itd.

KARNEVAL U OPATIJI (VELJAČA)
Karneval u Opatiji ili „peto godišnje doba“ dio je duge tradicije grada Opatije. Vrijeme je to kada gradom vlada veselje, radost i sreća. Svake godine tradicionalno se organiziraju brojna maškarana događanja, a najpoznatiji su Dječji karnevalski korzo kada gradskim centrom šeta na stotine dječjih maski, te Balinjerada u kojoj se hrabri sudionici spuštaju centrom u svojim neuobičajenim i kreativnim „karićima“.

FESTIVAL ČOKOLADE (PROSINAC)
Svakog prosinca u Opatiji se održava najslađi festival u godini, gdje lokalni i međunarodni čokoladni brendovi prezentiraju unikatne čokoladne slastice. Osim originalne ponude, za vrijeme festivala organiziraju se različite radionice, degustacije, koncerti i izložbe vezane uz čokoladu.

ADVENT U OPATIJI (PROSINAC)
Tradicionalno od kraja studenog do početka siječnja, u Opatiji se održava Božićni Advent. Vrijeme je to kada grad odijeva svoje čarobno ruho. Ukrašene ulice, trgovi, parkovi i kazališta stvaraju jedinstven, bajkoviti doživljaj najljepšeg Adventa uz more. Program Adventa obuhvaća adventske kućice na različitim lokacijama u gradu, klizalište, te svirke uživo vikendima.

MARUNADA U LOVRANU (LISTOPAD)
Svega deset kilometara od Opatije smješten je gradić Lovran u kojem se tradicionalno svake godine u listopadu održava manifestacija Marunada. Lovranski maruni slove za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu. Program Marunade nudi posjetiteljima proizvode tradicionalnih pečenih maruna i od njih spravljena jela prema lokalnim receptima.

PLAŽE

Duž obalne šetnice Lungomare, Opatija nudi niz različitih tipova plaža (pješčane, betonske i stjenovite) koje su kao takve primjerene različitim potrebama. Sve plaže, osim onih koje spadaju u komplekse hotela, su otvorene i besplatne.

Uz veliku ponudu svojih plaža, Opatija se može pohvaliti i plažama u neposrednoj blizini grada koje su prepoznatljive po svojoj prirodnoj ljepoti i iznimnoj čistoći mora. Jedna od njih je plaža Mošćenička Draga, smještena svega 15 km od Opatije, idealna je za putovanja s djecom, ali i za odrasle. U sklopu plaže nude se brojne vodene aktivnosti, restorani i kafići koji gostima omogućavaju cjelodnevni boravak. Nadalje, desetak kilometara dalje, ispod planine Učke, smještena je plaža Brseč, koja spada među najljepše plaže hrvatske obale. Sam prilaz plaži je dosta strmovit i teže prohodan, te se ne preporuča ako putujete s malim djetetom, ali upravo zbog skrivenog položaja ovo mjesto čuva svoju izvornu prirodnu ljepotu.

Budite u toku

Pretplatite se za naš newsletter i na vrijeme saznajte sve novosti i novu ponudu od nas.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo