Korisne informacije

Korisne informacije

KAKO DOĆI U RIJEKU?

Zahvaljujući odličnoj povezanosti i geografskom položaju Rijeku je vrlo lako posjetiti zrakoplovom, autobusom, trajektom/katamaranom ili vlakom.

Autobusnim linijama Rijeka je povezana sa svim većim hrvatskim gradovima, a najčešće su linije za grad Zagreb. Osim toga, autobusnim linijama povezana je i sa Slovenijom, Italijom, Njemačkom, Austrijom, Češkom, Poljskom, Mađarskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom…

Direktnim zrakoplovnim linijama, Rijeka je povezana s brojnim europskim gradovima, a uz Zračnu luku Rijeka, u blizini su i aerodromi u Trstu, Veneciji, Zagrebu i Ljubljani.

Vlakom u Rijeku možete stići direktno iz Zagreba, Ljubljane i Osijeka, a s presjedanjem iz brojnih europskih gradova.

Trajektima/katamaranima je Rijeka povezana s otocima Pagom, Rabom, Cresom, Ilovikom, Unijama, Suskom i Silbom te s gradom Zadrom.

Autobusni i željeznički kolodvor nalaze se u centru grada, a Zračna luka Rijeka, koja se nalazi na otoku Krku, s gradom je povezana shuttle autobusom (tijekom ljetnih mjeseci). Trajektno pristanište nalazi se u riječkoj luci, u samom centru grada.

Ako u Rijeku stižete vlastitim automobilom, parkirati možete na otvorenim i zatvorenim parkiralištima, garažnim objektima, a svoj automobil možete sigurno parkirati i na duže vrijeme.

KAKO SE KRETATI GRADOM?

Najbolje opcije za kretanje kroz Rijeku su javni prijevoz, taxi ili turistički autobus.

Riječki javni prijevoz odvija se autobusima, koji povezuju različite dijelove grada s centrom, ali i grad s obližnjim mjestima. Tako s lokalnim prijevozom možete posjetiti Trsat ili gradske plaže na Pećinama, Kantridi i Biviju, ali i mjesta poput Kostrene, Opatije, Lovrana, Mošćeničke drage…

Gradski prijevoz odvija se svaki dan od 5 do 23 sata, a petkom i subotom prometuju i noćne linije. Karte za autobuse možete kupiti na bilo kojem kiosku ili kod vozača u autobusu. U autobusu je moguće kupiti samo jednosmjernu kartu, a na kioscima samo dvosmjerne karte. Cijena jednosmjerne karte u gradskoj vožnji iznosi 10 kn, a dvosmjerne 15.50 kn. Cijena karte za prigradsku vožnju ovisi o udaljenosti destinacije, odnosno zoni u kojoj se vaše odredište nalazi. Dostupne su i dnevne te tjedne karte.

Turistički autobus (Hop-on Hop-off) povezuje najpoznatije znamenitosti i atrakcije u Rijeci i Opatiji. Zvučno vođenje dostupno je na 8 jezika: hrvatskom, talijanskom, njemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, španjolskom i mađarskom. Autobus vozi svakodnevno od 15. lipnja do 15. rujna.

Taxi prijevoz u Rijeci jedan je od najpovoljnijih u Hrvatskoj, a početna cijena za prvih 5 kilometara vožnje iznosi 20 – 30 kn. U središtu grada nalaze se tri taxi postaje i to na Autobusnom kolodvoru, na Jelačićevom trgu i na Željezničkom kolodvoru. U Rijeci su također dostupne i usluge prijevoza preko aplikacija Uber i Bolt.

BESPLATNI INTERNET i MOBILNE APLIKACIJE

Signalom besplatnog bežičnog pristupa internetu pokriveno je gradsko središte, dio Trsata, Bazeni Kantrida, Željeznički kolodvor Rijeka, dijelovi Starog grada, Sveučilišni kampus i druge lokacije. Jačina signala i područje pokrivenosti, čine Rijeku najkvalitetnijom Free WiFi zonom u Hrvatskoj.

Rijeka Connect je turistička aplikacija za pametne telefone bazirane na iOS i Android platformama, a korisnicima omogućuje prikaz preko 50 kulturnih znamenitosti grada Rijeke. Uz hrvatski jezik, sadržaj je dostupan na 3 strana jezika: engleskom, talijanskom i njemačkom. Aplikacija nudi i kalendar događanja.

VAŽNI KONTAKTI:

POZIVNI BROJ ZA HRVATSKU: +385 ili 00385
HITNE SLUŽBE: 112
POMOĆ NA CESTI (HAK): 1987
AUTOBUSNI KOLODVOR: Trg Žabica 2 / arriva.com.hr
ŽELJEZNIČKI KOLODVOR:  Trg kralja Tomislava 1 / hzpp.hr
ZRAČNA LUKA RIJEKA: Hamec 1, Omišalj / rijeka-airport.hr
TRAJEKTNO PRISTANIŠTE: Riječki lukobran bb / jadrolinija.hr
TURISTIČKI INFO CENTAR: Korzo 14 / visitrijeka.hr
INFO PUNKT TRSAT: Partizanski put 9A / visitrijeka.hr/Korisne_informacije/TIC
HITNA MEDICINSKA POMOĆ: Tome Strižića 3 (Trsat), Krešimirova 42 (Centar) / kbc-rijeka.hr
HITNA STOMATOLOŠKA SLUŽBA: Cambierieva 7 / kbc-rijeka.hr
LJEKARNA “CENTAR”: Riva 18 / ljekarna-jadran.hr