Što posjetiti?

Što posjetiti?

POVIJEST I KULTURA

Bogata i turbulentna povijest grada Rijeke oblikovala je današnju Rijeku i njezin identitet. Prožimanja različitih utjecaja i stilova vidljiva su u arhitekturi grada, a povijesni značaj Rijeke kaj najvažnije luke pod različitim vlastima koje su se izmjenjivale na ovom prostoru, stvorio je prepoznatljivi identitet multikulturnog i otvorenog grada, u koji su svi dobro došli. Riječku povijest i kulturu najbolje ćete upoznati kroz njezinu povijest i kulturu te tijekom svog posjeta nemojte zaobići najvažnije znamenitosti:

ARHEOLOŠKI PARK PRINCIPIJ
Predstavlja jedinstven spomenik kasne antike u samom povijesnom središtu Rijeke. U doma Rimskog carstva na području današnje Rijeke osnovano je naselje Tarsatica, a današnji arheološki par nalazi se na mjestu rimskog principija – zgrade vojnog zapovjedništva.

KATEDRALA SV. VIDA
Riječka katedrala građena je tijekom 17. i 18. stoljeća, po uzoru na znamenitu crkvu Santa Maria della Salute u Veneciji. Nalazi se u starom gradu, a u crkvi se čuvaju vrijedni barokni oltari, uglavnom rad riječkih kipara.

GUVERNEROVA PALAČA
Postavljena na uzvisini, s pročeljem obloženim svijetlim kamenom, okrenuta prema luci, Guvernerova palača ističe se u slici grada. Izgrađena krajem 19. stoljeća, ova je palača sve do kraja 2. svjetskog rada bila svjedokom povijesnih previranja u gradu. Od tada do danas u njoj je smješten Pomorski i povijesni muzej, a zgrada je zaštićeni spomenik kulture.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA
Zgrada riječkog kazališta smještena je u srcu grada, uz glavnu tržnicu s jedne strane i lučke dokove s druge strane. Projekt za ovaj impozantni hram umjetnosti, koji je otvoren 1885. godine uz izvedbu Verdijeve “Aide”, napravio je slavni bečki Atelier Fellner i Helmer, zadužen za projekte brojnih kazališnih zgrada, od Pariza do New Yorka. Uz upečatljivo neorenesansno pročelje kazališta, posebna je i njegova neobarokna unutrašnjost, okrunjena raskošnim lusterom koji je stigao iz Beča, bogatom pozlatom te oslikanim stropom, na kojem možete vidjeti i radove slavnog Gustava Klimta. Današnji repertoar kazališta uključuje operu, balet i dramu na hrvatskom i talijanskom jeziku.

TRSATSKA GRADINA
Na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom, smještena je jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju – Trsatska gradina. Najljepši gradski vidikovac obogaćen je caffe barom, galerijskim prostorom s likovnim izložbama, tematskim manifestacijama, ljetnim koncertima i kazališnim predstavama na otvorenom…

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE i TRSATSKE STUBE
Preko sedam stoljeća na Trsatu se štuje Majka Božja, što ga čini mjestom osobitog vjerskog i kulturnog, koje godišnje posjećuju tisuće hodočasnika iz zemlje i inozemstva. Ono je najznačajnije svetište Zapadne Hrvatske, a čine ga Crkva Majke Božje Trsatske, Franjevački samostan, Aula pape Ivana Pavla II i perivoj.

Iz centra grada do svetišta je moguće doći Stubama Petra Kružića, koje su puno poznatije pod nazivom Trsatske stube. Službeno se sastoje od 539 stepenica, no prema legendi – nitko im ne zna točan broj. Uputite li se na Trsat ovim putem, pokušajte prebrojati stube.

RIJEČKI MUZEJI
Bogata i raznovrsna prošlost grada dokumentirana je u muzejima, koji posjetiteljima nude uvid u različite aspekte života, tradicije, običaja koji su oblikovali Rijeku i njezin prepoznatljivi identitet. Najpoznatiji među njima svakako je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, čije je sjedište u historicističkom zdanju, bivšoj Guvernerovoj palači, koja je zaštićeni spomenik kulture. Današnji postav muzeja obuhvaća jedinstvene artefakte nastale od sredine 8. do početka 18. stoljeća.

Uz Pomorski muzej nalazi se Muzej grada Rijeke, koji je tematski vezan uz industrijsku, kulturnu i društvenu (političku) povijest Rijeke.

U neposrednoj blizini, smješten u jednoj od riječkih zelenih oaza – Parku Nikole Hosta, nalazi se Prirodoslovni muzej, koji je svojevrsni multimedijalni centar s akvarijem sa stanovnicima Jadranskog mora.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti posjetiteljima nudi stalni postav, ali i zanimljive gostujuće izložbe, u zanimljivom prostoru bivše tvornice.

Muzejsku ponudu grada obogaćuje i jedan malo drugačiji muzej – Peek&Poke – Muzej informatike i Muzej djetinjstva.  Otvoren 2007. godine, prvi hrvatski muzej računala i informatičke opreme, posjetitelje dočekuje s izlošcima koji datiraju od 1960-tih. U stalnom izložbenom postavu izloženo je preko 2000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti, audio, video i foto tehnike. Jedan je od prvih 5 svjetskih muzeja ove tematike te je ujedno najveći takav postav u ovom dijelu Europe. Na istom mjestu nalazi se još jedan zanimljivi muzej – Muzej djetinjstva, koji nudi preko 600 eksponata od kojih najstarija igračka datira još iz do 1900. godine.

DOGAĐAJI/MANIFESTACIJE

Tijekom cijele godine u Rijeci se odvijaju razna događanja, od kojih su mnoga ukorijenjena u tradiciju i običaje grada i njegove okolice te prilagođena modernim trendovima. U vrijeme velikih manifestacija, grad živi punim plućima, a odlična atmosfera i zabava privlače brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Najpoznatija događanja u Rijeci su:

RIJEČKI KARNEVAL – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA (VELJAČA)
Tisuće maski, stotine alegorijskih kola i desetci tisuća gledatelja svake godine, na jedan dan, pretvaraju Rijeku u šareni vrtuljak zabave, smijeha, pozitivnih emocija, pjesme i plesa… Po motom “Budi što želiš”, riječki je karneval jedno od najpoznatijih događanja u Hrvatskoj i regiji, što potvrđuju i brojna priznanja: Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi – Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu „501 must be there events“, a 2009. proglašen je najbolje organiziranim događanjem u jugoistočnoj Europi.

FIUMANKA (LIPANJ)
U lipnju Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja.  Luka se pretvara u marinu prepunu brodova, a uz utrke, u gradu se odvijaju i drugi atraktivni zabavni programi.

ADVENTSKA ČAROLIJA RIJEKE I TRSATA (PROSINAC)
Šarene lampice, okićene jelke, ukrašeni izlozi, miris kuhanog vina i fritula, zvono s Vlakića Djeda Mraza, štandovi s prigodnim ukrasima i lokalnim rukotvorinama… pretvaraju centar Rijeke i Trsatsku gradinu u čarobno mjesto, prožeto duhom Božića. Raskošno blagdansko ruho Trsatske gradine sačinjeno je od čak 17 kilometara lampica. Tu je i bogata, raznovrsna gastronomska ponuda te velik broj sadržaja namijenjenih svim generacijama. Nezaobilazna je i zabavno-glazbena ponuda, a kulminacija je veliki doček Nove godine na riječkom Korzu.

RIJEKA 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE (VELJAČA 2020 – VELJAČA 2021)
U 2020. godini Rijeka nosi ovu prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a pod motom “Luka različitosti” građani Rijeke i okolice postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta. Preko 1000 programa obuhvatit će različita umjetnička područja, od pop-kulture do visoke kulture, od programa namijenjenih zajednici do alternativne umjetnosti, od tradicionalnih do suvremenih umjetničkih radova… Rijeka će ugostiti brojne poznate umjetnike, a u sklopu projekta održat će se tri festivala: Tobogan, Porto Etno Festival of World Music and Gastronomy i Sailor Sweet & Salt Music Festival.

PLAŽE

Na zapadnom (Kantrida, Bivio, Preluk) i istočnom (Pećine) rubu grada smještene su riječke plaže. Unatoč blizini centra grada, more je čisto i bistro, čemu svjedoče i dvije plave zastave, na plažama Kostanj i Ploče, koje svjedoče o najvišim standardima čistoće mora. Plaže su betonske i šljunčane, a s centrom grada povezane su gradskim prijevozom. Većina plaža, uz sunce i more, nudi i dodatne sadržaje, poput beach barova s ponudom hrane i pića, najma ležaljki, terene za odbojku, tečajeve ronjenja i sl.

Uz riječke plaže, među Riječanima su posebno popularne plaže u obližnjoj Kostreni. Plaže se protežu u dužini od preko 2 kilometra, podno istoimene šetnice, prateći prirodnu liniju obale, što im daje poseban karakter. Na plažama i u njihovoj blizini također je dostupan velik broj zabavno-rekreativnih sadržaja, kao i restorana, beach barova i sl.

Zahvaljujući odličnom položaju u centru Kvarnerskog zaljeva, iz Rijeke vrlo lako možete posjetiti i druga mjesta s prekrasnim plažama, među kojima se posebno izdvajaju Moščenićka draga, Brseč, Ičići, Crikvenica, kao i plaže na obližnjem otoku Krku.