Što raditi?

Što raditi?

NOĆNI ŽIVOT I ZABAVA

Središnji dio noćnog života u Rijeci odvija se na Korzu i u okolnim ulicama. Barovi, pubovi i noćni klubovi nude različite glazbene žanrove, a odlična zabava vikendom traje do jutarnjih sati. Uz centar grada, u noćnom životu možete uživati i na Trsatu, a tijekom ljetnih mjeseci posebno su popularni beach barovi u Kostreni i na Kantridi. Ljeto je vrijeme i za tradicionalne manifestacije kojima ovo područje obiluje, a najpoznatije su “ribarske fešte” koje se održavaju u gotovo svakom mjestu na Kvarneru.

Tradicionalne manifestacije ne prestaju sa završetkom ljeta, već se nastavljaju tijekom godine, a posvećene su specifičnostima određenog kraja. Najpoznatiji su festival kestena – Marunada u Lovranu, festival vina – Bela nedeja u Kastvu, festival čokolade u Opatiji…
Tijekom cijele godine u Rijeci se održavaju brojni koncerti domaćih i stranih bendova, a najpoznatije koncertne lokacije su Pogon kulture, Dvorana Mladosti, Palach i Dvorana Zamet. U ljetnim mjesecima koncerti se uglavnom održavaju na otvorenom, na različitim, ponekad neobičnim lokacijama, a najljepše i najpoznatije pozornice smještene su na Trsatskoj gradini i Crekvini u Kastvu.

Manifestacija Ljeto na Gradini u ambijentu starog kaštela, u posebnoj atmosferi s pogledom na Rijeku i Kvarnerski zaljev, donosi brojne glazbeno-kulturne programe: od koncerata do kazališnih predstava. Sličan koncept odvija se tijekom srpnja i kolovoza u gradu Kastvu, još jednom biseru riječke okolice. Kastafsko kulturno ljeto uz kulisu srednjovjekovne Crekvine oživljava ovo malo, romantično mjesto svakodnevnim programima u kojima sudjeluju renomirana imena iz područja glazbene, scenske i likovne umjetnosti.

Svake godine u Rijeci se održavaju i dva poznata festivala. Krajem svibnja, održava se Student Day Festival, kada cijeli grad, na nekoliko dana, postaje grad studenata, koji u Rijeku stižu iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja.  Edukativna, sportska i kulturna događanja završavaju velikim koncertom u riječkoj luci.

Početkom prosinca održava se najstariji riječki festival, RiRock festival, na kojem preko četrdeset godina nastupaju nove nade hrvatskog rocka, a odnedavno im podršku pružaju i iskusniji kolege, čineći ovaj festival jednim od centralnih događanja alternativne scene.

SPORT I REKREACIJA

Najpopularniji sport u Rijeci je, kao i u ostatku Hrvatske, nogomet. Nogometni klub HNK Rijeka član je 1. Hrvatske nogometne lige, a utakmice se vikendom igraju na Stadionu Rujevica. Karte za utakmice moguće je kupiti online ili na blagajnama stadiona, a odlazak na neku od utakmica pružit će svim ljubiteljima sporta vrhunski doživljaj u odličnoj atmosferi.

Stari nogometni stadion na Kantridi proglašen je jednim od najljepših u Europi, zahvaljujući specifičnom položaju podno stijena i uz samo more. Danas se na ovom stadionu odigravaju utakmice nižih rangova te atletski treninzi. Uz stadion smještena je atletska dvorana, a samo stotinjak metara dalje nalaze se Bazeni Kantrida, sportski kompleks novijeg datuma, čiji su centralni dio otvoreni i zatvoreni Olimpijski bazeni. U sklopu kompleksa nalazi se i fitness, a na plaži ispod bazena nude se tečajevi ronjenja. Bazeni su otvoreni za javnost u određenim terminima.

Nedaleko od Kantride, na samom rubu grada nalazi se Preluk, omiljeno odredište windsurfera. Zbog tramontane, odnosno vjetra koji ovdje puše gotovo svako jutro, ovo je mjesto svakodnevno ispunjeno jedrima surfera koji zbog nezaboravnog doživljaja ovdje stižu iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Obožavatelji mora i aktivnosti u moru, zanimljive sadržaje mogu pronaći u Kostreni: od najma supova, vodenih skutera do zanimljivih tečajeva ronjenja. Prema programu i standardima međunarodno priznate ronilačke škole, tečajevi se održavaju u Klubu podvodnih aktivnosti INA Kostrena.

Za sve ljubitelje aktivnog odmora, Rijeka je odlično odredište, jer na samo dvadesetak minuta od obale možete uživati u prekrasnoj prirodi i čistom planinskom zraku. Za ljubitelje planinarenja ili šetnji u prirodi, dva su neizostavna odredišta u riječkoj okolici: planina Učka, koja je proglašena parkom prirode i sportsko-rekreativna zona Platak koja obiluje planinarskim stazama i šetnicama. U zimskim mjesecima na Platku možete uživati u zimskim sportovima, a dok skijate ili sanjkate, možete uživati u pogledu na more, što je iskustvo koje se ne doživljava često.

Poklonici automobilizma i motociklizma na Automotodromu Grobnik pronaći će svoju dozu zabave, bilo da uživate u zanimljivim utrkama ili se i sami okušate u vožnjama po pisti.

GASTRONOMIJA

Bogata riječka povijest ostavila je svoj trag i na riječkoj gastronomiji, pa ćete u lokalnoj kuhinji, uz neizostavne okuse mora i Mediterana, pronaći i utjecaje Italije, Austrije, Mađarske i Francuske. U brojnim riječkim restoranima, pronaći ćete specijalitete spravljene od omiljenih kvarnerskih namirnica, poput rižota od sipe, brudeta od bakalara, punjenih lignji, različitih jela sa šparogama, polpete od srdela ili škampe na buzaru. Uz riblje restorane, koji su većinom smješteni u okruženju glavne tržnice, s koje svakodnevno u njihove kuhinje direktno stiže svježa riba i druge namirnice, u Rijeci ćete pronaći i restorane s ponudom internacionalnih jela. Prevladavaju pizzerije i restorani s ponudom talijanskih jela, a uz njih su brojni i restorani s utjecajem Balkana, u kojima ćete pronaći različite mesne specijalitete, poput ćevapčića, pljeskavica i drugih tradicionalnih oblika pripreme mesa.

Uz restorane, u Rijeci su brojni i caffe barovi i pubovi koji nude finger food ili fast food specijalitete, koji se poslužuju uz odlično vino ili domaće pivo.

SHOPPING

Glavna ulica, Korzo, centralna je gradska shopping zona. Ovdje ćete pronaći dućane i robne kuće poznatih kako svjetskih, tako i lokalnih brendova. Prošećite Korzom, zavirite u izloge i posjetite trgovine omiljenih robnih marki, a u pauzama se opustite uz kavu ili sladoled.

U Rijeci se nalaze i dva veća shopping centra: ZTC na zapadnom dijelu grada i Tower centar na istočnom. Centri su s gradom povezani linijama javnog prijevoza, a odličan su izbor u kišnim danima. Uz stotine trgovina, ovdje ćete pronaći i supermarkete, restorane…, a u Tower centru i Blitz CineStar kino, kuglanu, dječju igraonicu i druge zabavne sadržaje.

KADA SI U RIJECI – BUDI RIJEČANIN/RIJEČANKA!

Lokalni običaji i omiljene navike Riječana, neizostavni su dio potpunog doživljaja grada na Rječini. Tijekom vašeg posjeta Rijeci, nikako nemojte propustiti sljedeće:

– popiti kavu na Korzu!
Šetnja Korzom u jutarnjim satima obavezno podrazumijeva ispijanje kave na nekoj od brojnih terasa. Ritual ispijanja kave, uz razgovor, novine ili promatranje prolaznika, nezaobilazni je dio dana gotovo svakog Riječanina. U duhu Mediterana, bez žurbe i u dobroj atmosferi, kave se ponekad ispijaju satima.

– uživati u zalasku sunca na Trsatskoj gradini!
Zalasci sunca u Rijeci se pamte! Sunce koje zapada za obronke planine Učke i posebnim sjajem obasjava Kvarnerski zaljev, atraktivan su prizor u kojem Riječani uživaju gotovo svakodnevno. Najljepši pogled na zaljev i Rijeku pruža se s Trsatske gradine. Uhvatite mjesto u caffe baru te uz čašu Aperola i laganu glazbu, uživajte u fantastičnim prizorima i romantičnoj atmosferi.

– kupiti svježu ribu na ribarnici!
Nakon jutarnje kave na Korzu, prošetajte do glavne tržnice i posjetite riječku ribarnicu, koja se nalazi u prekrasnoj neobaroknoj zgradi smještenoj među štandovima sa svježim voćem i povrćem. Na ribarnici ćete pronaći veliki izbor svježe ribe, školjki, škampa, dagnji i drugih morskih plodova. Ako na odmoru ipak ne želite sami kuhati, sjednite na ručak u neki od okolnih restorana, koji svakodnevno poslužuju specijalitete spravljene od namirnica koje u kuhinju stižu direktno s tržnice i ribarnice.

– prošetati Molo Longom u sumrak!
Omiljena riječka šetnica stari je riječki lukobran, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad s mora. Uz šetnicu privezani su ribarski brodovi, a na njegovoj polovici proći ćete ispod dvije velike lučke dizalice, koje su godinama ukrcavale teret na brodove, koji su u riječku luku stizali iz cijelog svijeta. Zahvaljujući konfiguraciji terena, s ovog ćete mjesta vidjeti gotovo cijeli grad, nebodere, palače na rivi te stara lučka skladišta. Na kraju lukobrana, popnite se stepenicama do signalne točke i uživajte u pogledu na more, otoke i planinu Učku.

– opustiti se uz čašu vina ili piva na ljetnim terasama!
U ljetnim večerima centar grada postaje mjesto druženja Riječana na brojnim otvorenim terasama u centru grada i na Trsatu. Žamor, smijeh i tiha glazba odzvanjaju ulicama i trgovima. Ako ste ljubitelj vina, ne propustite popiti čašu neke od poznatih hrvatskih sorti, a ako više volite pivo, uživajte u domaćim pivima koje proizvode riječke craft pivovare. Kao i kod jutarnjih kavi, večernje “cuge” također često traju satima, a nerijetko se produžuju u noćni izlazak.