Najbolje od Zagreba

Zagreb je glavni grad Hrvatske, smješten pod obroncima planine Medvednice i na obalama rijeke Save. Preko 900 godina bogate povijesti, koja je utjecala na stvaranje prepoznatljivog kulturnog identiteta te arhitekture koja je mješavina različitih stilova i utjecaja, čine Zagreb nezaobilaznom srednjoeuropskom destinacijom. Zagreb je bio i ostao dom najvećih hrvatskih umjetnika, glazbenika, znanstvenika i stvaratelja, koji su ostavili svoj trag u njegovim znamenitostima, muzejima, trgovima i parkovima…

Kao i većina srednjoeuropskih gradova, Zagreb je podijeljen na dva dijela: stari i novi grad.

Stari grad sastoji se od “biskupskog grada”, crkvenog središta, Kaptola, na kojem je smješten jedan od najpoznatijih simbola grada – Zagrebačka katedrala i Gornjeg grada ili Gradeca, na kojem je sjedište političke moći, Trg Svetog Marka.

Do Gornjeg grada najlakše se stiže preko glavne tržnice Dolac. Tržnicu ćete lako uočiti zbog specifičnih crvenih suncobrana, dizajniranih po uzoru na tradicionalni zagrebački kišobran – Šestinski kišobran. Na ovom mjestu ljudi iz obližnjih sela svakodnevno prodaju svoje voće, povrće, meso, mliječne proizvode i različite druge namirnice, koje hrane glavni grad te stoga ne čudi da ju se naziva “trbuhom grada”.

U Gornji grad ulazi se kroz Kamenita vrata, a spokojni ambijent ispunjen tihom molitvom i svjetlošću svijeća uvod je u sjetnu atmosferu Gornjeg grada, koji oživljava duh starih vremena, zbog čega je za mnoge Zagrepčane ovo omiljeni dio grada.

Svakog dana u podne gradom se prolomi pucanj iz Gričkog topa, koji se nalazi u Kuli Lotrščak, podno Trga svetog Marka. Ispod kule smještena je Uspinjača, koja povezuje stari – Gornji grad i novi – Donji grad.

Znamenitosti Donjeg grada okupljene su u zagrebačkoj “Zelenoj potkovi“, sklopu od 8 trgova i parkova. Linija potkove kreće na Trgu Republike Hrvatske na kojem se nalazi zgrada Hrvatskog narodnog kazališta te nastavlja do muzeja Mimara i dalje do najvažnije secesijske zgrade u gradu – Hrvatskog državnog arhiva, do Botaničkog vrta i luksuznog hotela Esplanade. Linija dalje prati Trg kralja Tomislava, sa zgradom glavnog željezničkog kolodvora i kipom prvom hrvatskog kralja, preko Umjetničkog paviljona do najljepšeg centralnog parka – Zrinjevca, gdje potkova i završava.

Uz prekrasne vrtove u centru grada, u Zagrebu se svakako ističe i park koji se nalazi na istočnom dijelu grada i koji je omiljeno mjesto za šetnje i opuštanje, Maksimir. Park-šuma Maksimir pruža bijeg od urbane vreve, u prekrasnom ambijentu projektiranom po modelu engleske pejsažne arhitekture. Na rubu parka smješten je Zagrebački zoološki vrt, a uz šume, livade i perivoj, u Maksimiru se nalazi i pet malih jezera.

Veća i poznatija jezera su Jarun i Bundek, danas poznati kao sportsko-rekreativne zone i vikend odredišta Zagrepčana. Bijeg od svakodnevice moguć je i van gradskih zelenih oaza, pa tako mnogi stanovnici vikendom odmaraju na obroncima Medvednice, odnosno na njenom najvišem vrhu – Sljemenu.

Uz sport i rekreaciju, u Zagrebu se možete opustiti i uz dobru zabavu, na nekom događanju ili manifestaciji, kojima ovaj grad obiluju. Gotovo je nemoguće na kalendaru pronaći dan kada se u Zagrebu nešto ne događa, tako da bez obzira na to kada posjećujete Zagreb, sigurno je da ćete u kalendaru događanja sigurno pronaći nešto zanimljivo. Međutim, nekoliko događanja izdvaja se svojom popularnošću i značajem, a na vrhu popisa nedvojbeno se nalazi Advent u Zagrebu, koji je u više navrata proglašen najboljom europskom adventskom destinacijom zbog čega ga tijekom prosinca posjećuju stotine tisuća gostiju iz cijeloga svijeta.

Budite u toku

Pretplatite se za naš newsletter i na vrijeme saznajte sve novosti i novu ponudu od nas.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo