Korisne informacije

Korisne informacije

KAKO DOĆI U ZAGREB?

Zrakoplovom
Međunarodna zračna luka Zagreb udaljena je 17km (20-25min vožnje) od centra grada. Nedavna renovacija ove zračne luke rezultirala je širenjem povezanosti grada Zagreba sa većinom glavnih svjetskih središta.

Vlakom
Glavni željeznički kolodvor smješten je u centru grada, na Tomsilavovu trgu, udaljenom 10 minuta hoda od najužeg centra. Željeznički promet Zagreb povezuje sa svim većim gradovima unutar Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Autobusom
Glavni autobusni kolodvor smješten je u samom centru grada, a danas slovi za najmoderniji i najveći autobusni kolodvor u ovom djelu Europe. Nacionalni i internacionalni autobusni prijevoznici Zagreb povezuju sa ostatkom Hrvatske i glavnim središtima susjednih zemalja. Za jednostavnije i lakše organiziranje putovanja autobusom, napravljena je Internet  stranica GetByBus.com na kojoj možete provjeriti povezanost Zagreba s ostatkom Europe.

Automobilom
Hrvatske autoceste Zagreb povezuju sa cijelom Hrvatskom, dok međunarodni cestovni pravci Zagreb povezuju kroz sljedeće rute: Trst – Ljubljana – Zagreb, Graz – Maribor – Zagreb, Klagenfurt – Ljubljana – Zagreb i Budimpešta – Varaždin – Zagreb.

KAKO SE KRETATI GRADOM?

Javni gradski prijevoz i parking
Područje u Zagrebu obilježeno je zonama, sukladno kojima prometuje javni gradski prijevoz u obliku autobusa i tramvaja. Centar i širi krug centra spojeni su trasama na kojima prometuju tramvaji i autobusi, dok udaljenim krugom grada, i gradskom okolicom prometuju isključivo autobusi. Na većini autobusnih stanica, prikazana je mapa grada i linija tramvaja i autobusa, stoga korištenjem jednog od navedenih javnih prijevoza ili kombinacijom oba, kretanje Zagrebom jest jednostavno.

Na glavnoj zagrebačkoj ulici, Ilici smještena je i uspinjača kao dio javnog prijevoza. Uspinjača nudi kratku vožnju od donjeg djela grada, do starijeg, Gornjeg grada.

Kao i javni prijevoz, područja parkinga na gradskim površinama podijeljena su u zone. Sukladno zonama rangirane su cijene privatnih i gradskih parkirnih objekata, pa su tako niže zone odnosno one bliže strogom centru više cijene, dok se udaljavanjem od centra i cijene parkinga smanjuju.

Rent a car
Mogućnost najma automobila u Zagrebu se pruža gotovo na svakom koraku, od aerodroma do glavnih kolodvora u gradu, izbor je uistinu širok. Od super luksuznih automobila do ekonomičnih, gradskih automobila, usluge rent a car-a u Zagrebu odgovaraju svim potrebama.

Rent a bike
S obzirom da je reljef Zagreba pretežito ravan, usluge rent a bike-a sve su popularnije. Za aktivne turiste, željne dodatne avanture i drugačijeg oblika razgledavanja i kretanja gradom, nudi se velik izbor rent a bike usluga na području grada Zagreba.

Taxi
Taxi usluge u Zagrebu možete pronaći na svim kolodvorima te aerodromu. Mogućnosti korištenja ovih usluga jesu traženje prijevoza na licu mjesta, ili ranije rezerviranje prijevoza na željene lokacije putem telefonskog poziva, ili aplikacija na pametnim telefonima.

VAŽNI KONTAKTI:

POZIVNI BROJ ZA HRVATSKU: +385 ili 00385
HITNE SLUŽBE: 112
POMOĆ NA CESTI (HAK): 1987
AUTOBUSNI KOLODVOR: Avenija Marina Držića 4 / akz.hr
ŽELJEZNIČKI KOLODVOR:  Trg kralja Tomislava 12 / hzpp.hr
ZRAČNA LUKA RIJEKA: Ul. Rudolfa Fizira 21 / zagreb-airport.hr
TURISTIČKI INFO CENTAR: Trg bana Josipa Jelačića 11 / infozagreb.hr
HITNA MEDICINSKA POMOĆ:
Kišpatićeva 12 (bolnica Rebro) / kbc-zagreb.hr
Sveti Duh 64 (bolnica Sveti Duh) / kbsd.hr
Vinogradska cesta 29 (KBC Sestre Milosrdnice) / kbcsm.hr
HITNA STOMATOLOŠKA SLUŽBA: Otvori popis
DEŽURNA LJEKARNA (0-24): Trg bana J. Jelačića 3 / +385 1 48 16 198