Što posjetiti?

POVIJEST I KULTURA

GORNJI GRAD
Zagrebački stari grad podijeljen je na dva dijela: na Kaptol, crkveno središte i svojevrsni “biskupski grad” i Gornji grad, nekadašnji Gradec, koji je stoljećima bio slobodni kraljevski grad okružen zidinama.

Zidine gornjeg grada imale su nekoliko ulaza – vrata, a jedina danas očuvana su Kamenita vrata, u kojima se nalazi kapelica sa slikom Bogorodice. Ovdje ćete u svakom trenutku susresti prolaznike, koji se zaustave barem na kratko kako bi izrekli molitve i zapalili svijeće, koje ovom mjestu daju poseban šarm.

Ulica koja prolazi kroz Kamenita vrata vodi do središta političkog života u Hrvatskoj, do Trga svetog Marka, kojim dominira istoimena crkva, poznata po krovu na kojem su prikazani grbovi Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grb grada Zagreba. Na bočnim stranama trga nalaze se Hrvatski sabor, Ustavni sud te Banski dvori – sjedište hrvatske Vlade.

Na južnoj strani trga počinje Ćirilometodska ulica u kojoj se nalazi Starogradska vijećnica, a koja vodi do Katarininog trga, na kojem se nalazi najljepša zagrebačka barokna crkva, Crkva svete Katarine. Uz crkvu smještena je prva zagrebačka gimnazija, otvorena početkom 17. stoljeća, a s platoa gimnazije pruža se najljepši pogled na Kaptol i zagrebačku Katedralu.

Stepenice s platoa vode na Strossmayerovo šetalište, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad, u kojem uživa i kip slavnog pjesnika A. G. Matoša.

Romantično šetalište vodi do kule Lotrščak. U kuli se nalazi Grički top, koji već više od 100 godina puca točno u podne. U podnožju je Uspinjača, najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu, koja spaja Gornji i Donji grad.

ZAGREBAČKA KATEDRALA
Zagrebačka katedrala najvelebnije je i stilski najrazvijenije arhitektonsko ostvarenje crkvenog graditeljstva u neogotičkom stilu u Jugoistočnoj Europi. Posvećena je Marijinom uznesenju, a drugi zaštitnik je Sveti Stjepan, ugarski kralj. Građevina je duga 77 metara, a široka 46 metara. Ima dva tornja te sedam zvona. Izvana je s tri strane omeđena bedemima, s ispred ulaza nalazi se fontana Bogorodica s anđelima, jedna od najljepših u gradu.

TRG BANA JELAČIĆA
Glavni gradski trg smješten je u podnožju starog grada, a njime dominira spomenik banu Josipu Jelačiću, koji je ovdje prvi put postavljen sredinom 19. stoljeća te je nakon uklanjanja na isto mjesto vraćen 1990. godine. Na ovom trgu najbolje ćete osjetiti “urbani puls” grada, jer se ovdje odvijaju najvažnija događanja, a ovo je ujedno i omiljeno sastajalište Zagrepčana i to na dva mjesta: “kod sata” i “kod repa”. Na trgu se nalazi i najpoznatija gradska fontana Manduševac, ispod koje se nalazi izvor koji je Zagreb opsluživao vodom sve do kraja 19. stoljeća. Zaželite želju i bacite novčić u fontanu – prema legendi, želja će vam se ispuniti.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU i TRG REPUBLIKE HRVATSKE
Neobarokna zgrada kazališta jedan je od simbola grada, a izgrađena je u 19. stoljeću. Otvorenju je prisustvovao Austro-ugarski car Franjo Josip. Zgrada je remek-djelo kasnog historizma austrijskog arhitekata Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera, a u unutrašnjosti se posebno ističe sedam oslikanih zastora, od kojih je najpoznatiji rad proslavljenog slikara Vlahe Bukovca.

Zgrada kazališta dominira Trgom Republike Hrvatske, na kojem se nalazi fontana Zdenac života autora Ivana Meštrovića. Skulpturu isprepletenih ljudskih likova koji posežu za vodom svatko tumači na svoj način, no ona sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na sjevernoj strani smještena je zgrada Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, najstarijeg hrvatskog sveučilišta. Na zapadnoj strani trga nalazi se Muzej za umjetnost i obrt, koji svojim pročeljem u duhu njemačke renesanse upotpunjuje scenografiju jednog od najljepših zagrebačkih trgova.

ZAGREBAČKI MUZEJI i GALERIJE

Muzej za umjetnost i obrt prva je institucija tog tipa u Europi. Otvoren je na kraju 19. stoljeća, s ciljem očuvanja tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta, ali i stvaranja nove estetičke kulture građanskog sloja. Danas Muzej raspolaže fundusom od oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. do 21. st. Osam izložbenih dvorana u prizemlju predviđeno je za održavanje povremenih izložbi, a uključivanjem dodatnih promotivnih i kulturno-scenskih programa (koncerti, kazališne predstave, promocije) Muzej je u nacionalnim okvirima proširio značaj umjetničkog muzeja i profilirao se u smjeru promoviranja kulturne povijesti i oplemenjivanja kulturne sadašnjosti.

U neposrednoj blizini Muzeja za umjetnost i obrt, na Rooseveltovom trgu, nalazi se muzej Mimara, smješten u neorenesansnoj palači s kraja 19. st. Fundus čini gotovo 4.000 umjetnina raznolikih tehnika i materijala, te različitih kultura i civilizacija. Tu su slike i crteži slavnih majstora različitih škola (Raffael, Velasquez, Rubens, Rembrandt, Goya), skulpture od antičkog doba do 20. st. te arheološke rijetkosti starog Egipta i Grčke. Zbirka stakla izuzetna je cjelina umjetničkih vrijednosti staklarskog obrta, a Zbirka umjetnina Dalekog Istoka sadrži predmete od rijetkih materijala poput žada, laka i roga nosoroga. Stalni postav oblikovan kao kronološko nizanje povijesno-stilskih razdoblja. Redovito se organiziraju gostujuće tematske i studijske izložbe.

Arheološki muzej smješten je u historicističkoj palači Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu. Vrijedan muzejski fundus od čini gotovo pola milijuna artefakata sistematiziranih u odgovarajućim zbirkama: pretpovijesnoj, antičkoj, srednjovjekovnoj, numizmatičkoj i egipatskoj, u kojoj se nalazi i najvrjedniji predmet – Zagrebačka mumija s najdužim očuvanim etruščanskim tekstom na svijetu.

U urbanističkom sklopu trgova, od Zrinjevca do Tomislavova trga, zgrada Umjetničkog paviljona zauzimala je čelnu poziciju na ulazu u grad, a onima koji u Zagreb stižu vlakom i danas predstavlja prvi susret s gradom. Umjetnički paviljon najstariji je izložbeni prostor u Hrvatskoj te jedini objekt namjenski sagrađen s ciljem održavanja velikih reprezentativnih izložbi, a zgrada Umjetničkog paviljona jedan je od prvih montažnih objekata u Europi. Po arhitektonskoj kompoziciji, s dominantnom kupolom i po svojoj namjeni, u predstavlja jedinstveni objekt te je zaštićen kao spomenik prve vrste. Više od sto godina predstavlja epicentar hrvatske (likovne) umjetnosti i kulture, a kroz povijest u njemu su prikazana djela najpoznatijih svjetskih umjetnika: od Picassa, LeWitta, Goldonija, Rodina, Henryja Moorea, Miróa, Giacomettija, Meštrovića, Bukovca i Murtića do Warhola, Naste Rojc, Marije Braut i mnogih drugih.

Na Gornjem gradu nalazi se najveća je galerijska institucija u Hrvatskoj – galerija Klovićevi dvori. Smještena je u kompleksu bivšeg isusovačkog samostana , koji je 1980-ih prenamijenjen u izložbeni prostor. Galerija tijekom cijele godine organizira gostujuće izložbe i retrospektive hrvatskih i svjetskih umjetnika, poput Picassa, Van Gogha, Mondriana, Miróa, Vasarelyja, Chagalla, Degasa, Moneta, Kandinskog, Džmonje, Bukovca, Emanuela Vidovića, Slave Raškaj i drugih.

Muzej suvremene umjetnosti smješten je u novom dijelu Zagreba. Fundus sadrži nekoliko zbirki te preko 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika, a u prostoru muzeja redovito se odvijaju povremene te tematske i retrospektivne izložbe.

U bogatoj ponudi zagrebačkih muzeja pronaći ćete još i Etnografski muzej, Muzej grada Zagreba, Atelier Meštrović, Muzej naivne umjetnosti, Hrvatski povijesni muzej, Tehnički muzej Nikola Tesla…, ali i neobične muzeje poput Muzeja čokolade, Muzeja mamurluka, Muzeja torture, muzej Zagreb 80-ih, Muzej policije te posebno atraktivne Muzej iluzija i Muzej prekinutih veza.

Muzej prekinutih veza posvećen je neuspješnim ljubavnim pričama. U baroknoj palači, na Gornjem gradu, izloženi su osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. Europski muzejski forum dodijelio je Muzeju prekinutih veza prestižnu nagradu Kenneth Hudson kao najinovativnijem muzeju u Europi.

Muzej iluzija predstavlja fascinantni svijet iluzija koje će vam poljuljati povjerenje u vaša osjetila, ali vas pritom oduševiti; svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali vas i štošta naučiti… nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije.

PARKOVI

ZRINJEVAC
Trg Nikole Šubića Zrinskog, omiljeni je zagrebački trg i park, poznat po aleji platana, vodoskocima i glazbenom paviljonu koji se nalazi u njegovom središtu. U njemu se preko 150 godina održavaju promenadni koncerti, koji ispunjavaju prostor zvukom glazbe i stvaraju posebnu, romantičnu atmosferu, koja je najposebnija u ljetnim večerima. Na sjevernom kraju parka nalazi se meteorološka postaja, na kojoj u svakom trenutku možete saznati trenutačne meteorološke podatke, a s južne strane nalaze se biste važnih hrvatskih povijesnih ličnosti.

TOMISLAVAC
Sklop trgova koji počinje s Trgom Nikole Šubića Zrinskog završava s Trgom kralja Tomislavca, ili kako ga Zagrepčani zovu – Tomislavcem. Na sjevernoj strani trga nalazi se zgrada Umjetničkog paviljona, a na južnoj se strani uzdiže kip prvog hrvatskog kralja, kralja Tomislava. U pozadini skulpture ocrtava se impozantna zgrada Glavnog željezničkog kolodvora, čineći ovu kulisu jednom od najljepših u gradu. U centru trga smještena je fontana, a cijelom dužinom postavljene su klupe za odmor. Legnite na travu ili sjednite na klupu i odmorite, uživajući u zvukovima grada i opuštajućim bojama trave, cvijeća i drveća koje okružuje park.

BOTANIČKI VRT
U neposrednoj blizini Tomislavovog trga nalazi se Botanički vrt PMF-a. Ovu gradsku zelenu oazu se uvijek isplati posjetiti, no proljeće mu daje posebnu čar: biljke su u punom cvatu, sve je prepuno živih boja, a obnovljena fontana mami na savršeno osvježenje… Od 1892. godine kada je izvršena prva sadnja pa sve do danas ulaz se ne naplaćuje. Time se poštuje želja da se Zagrepčanima i njihovim gostima omogući besplatno uživanje u ljepotama vrta.

MAKSIMIR
Park-šuma Maksimir najljepšu je park i omiljeno odredište Zagrepčana. Šetači, rekreativci, obitelji, zaljubljeni…. svakodnevno ovdje pronalaze svoju dozu mira i opuštanja. Park je izgrađen u 18. stoljeću, u engleskom pejsažnom stilu, a u njemu se uz očuvanu floru i faunu nizinskih šuma, nalazi i pet jezera. Uz ukrašeni ulaz koji vozi u perivoj, u parku ćete pronaći i simpatične paviljone, kapelicu, vidikovac te spomenik Mogila u blizini koje se nalazi hrast Dudek, star preko 600 godina. Na južnom kraju parka nalazi se Zagrebački ZOO, u kojem je smješteno gotovo tri stotine vrsta životinja i preko dvije tisuće jedinki s gotovo svih kontinenata.

BUNDEK
U blizini Muzeja suvremene umjetnosti, u novom dijelu Zagreba, nalazi se jezero i park Bundek. Park Bundek nudi boravak u prirodi te različite vrste rekreacije i odmora uz šetnju, roštiljanje, sunčanje i ribolov. U sklopu parka nalazi se i veliko dječje igralište.

DOGAĐAJI/MANIFESTACIJE

ADVENT U ZAGREBU (PROSINAC)
Advent u Zagrebu prerastao je u posljednjih nekoliko godina u najpoznatiju i najposjećeniju zagrebačku manifestaciju. Od kraja studenog do početka siječnja, na preko 20 lokacija diljem grada odvijaju se adventski sajmovi i različiti kulturni, umjetnički i zabavni programi. Bajkovito blagdansko ozračje prožima ulice i trgove, a odlična gastronomska ponuda i kvalitetni sadržaj zaslužni su za dolazak desetaka tisuća posjetitelja svakoga vikenda. Zahvaljujući ponudi i odličnoj atmosferi, Zagreb je tri puta za redom proglašen najboljom europskom adventskom destinacijom, a 2019. godine zasjeo na visoko 3. mjesto najboljih svjetskih adventskih sajmova.

SNJEŽNA KRALJICA (SIJEČANJ)
Snježna kraljica naziv je za žensku slalomsku utrku Svjetskog skijaškog kupa koja se održava na zagrebačkom Sljemenu od 2005. godine. Izvorni naziv utrke u njenom prvom izdanju bio je Zlatni medvjed ali je promijenjen u čast Janice Kostelić, vrhunske skijašice koja je zaslužna za dolazak svjetskog kupa u Hrvatsku.  2008. godine ženskom slalomu pridružena je i utrka muškog slaloma, pod nazivom Snježni kralj. Ove utrke jedne su od najatraktivnijih slalomskih utrka u svjetskom kupu, pa stoga ne čudi što ih svake godine posjećuje preko 20.000 gledatelja.

FESTIVAL SVIJETLA (OŽUJAK)
Festival svjetla globalni je trend koji obuhvaća festival umjetnosti svjetlosnih efekata. U Zagrebu se održava početkom proljeća, od 2017. godine. U povijesnoj jezgri ujedinjuju se najmodernija svjetlosna rješenja na bazi vrlo recentnih rasvjetnih tehnologija. Lokacije festivala smjestile su se neposredno podno i uzduž Gornjeg grada, koji svojim šarmom stvara idealno okruženje za ovakvo događanje.

ULIČNI FESTIVAL “CEST IS D’BEST” (SVIBANJ – LIPANJ)
Najpoznatiji hrvatski ulični festival, Cest is d’Best, na zagrebačke trgove i ulice dovodi stotine veselih izvođača, koji svojim umijećem zabavljaju Zagrepčane i njihove goste. Obuhvaća glazbena, dramska, likovna, sportska i mnoga druga događanja. Zagrebačke ulice tijekom tih dana postaju jedna velika i vesela pozornica, a desetci tisuća posjetitelja koji svakodnevno u njima sudjeluju mogu se odlično zabaviti.

INmusic FESTIVAL (LIPANJ)
INmusic festival je najveći open-air festival u Hrvatskoj, koji se od 2006. godine održava na zagrebačkom jezeru Jarun. Festival traje tri dana, a sastoji se od tri velike i više manjih pozornica.

INmusic festival je primio i velika priznanja poput onog National Geographic Travelera, koji ga je uvrstio među 3 svjetska festivala koja treba posjetiti ili američkog Huffington Posta koji ga je uvrstio među 10 najboljih svjetskih festivala, a isto su učinili i putnički portali poput Lonely Planeta, Global Grasshoppera i Travel Freaka. CNN je, dvije godine za redom, INmusic uvrstio među 50 najboljih festivala u svijetu, a BBC je objavio pozitivnu recenziju INmusic festivala. U New Musical Expressu (NME), jednom od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih glazbenih časopisa objavljeno je kako je INmusic “neotkriveni dragulj europske festivalske scene” te je festival koji pruža “jedinstveno iskustvo na jedinstvenoj lokaciji”. Od 2017. godine INmusic festival se po odabiru NME-a nalazi na popisu najboljih svjetskih festivala. Na festivalu su do sad nastupila najpoznatija svjetske glazbene scene.

Budite u toku

Pretplatite se za naš newsletter i na vrijeme saznajte sve novosti i novu ponudu od nas.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo