Što raditi?

NOĆNI ŽIVOT I ZABAVA

Noćni život u Zagrebu odvija se u različitim dijelovima grana, no najbogatiji izbor nude Jarun, Sava i centar grada.

U centru grada, većina klubova i barova nalazi se na potezu oko Cvjetnog trga, Tkalčićeve ulice, Tuškanca, Trga Republike Hrvatske i parka Ribnjak. U središtu grada zasigurno će svatko pronaći nešto za sebe, jer je ponuda glazbenih stilova, atmosfere i programa zaista raznovrsna.

Jezero Jarun sinonim je zabave u toplijim danima, a posebno u ljetnim mjesecima. U potezu od samo stotinjak metara pronaći ćete desetke klubova i barova, s pretežito elektronskom glazbom. Neki od klubova na Jarunu u svojem programu ugošćuju najpoznatije DJ-eve europske i svjetske klupske scene.

Sava, odnosno područje oko Studentskog doma Stjepan Radić, središte je studentskog noćnog života.

Dio barova i klubova nudi i svirke uživo, a veći koncertni prostori, poput Dvorane Vatroslav Lisinski, Tvornice kulture i Boogalooa, ugošćuju poznata glazbena imena tijekom cijele godine. Dvorana Arena, koja može ugostiti oko 20.000 ljudi, najveći je zagrebački koncertni prostor, u kojem su svoje koncerte održali najveći svjetski, europski i regionalni glazbenici.

U ljetnim mjesecima veliki koncerti i festivali održavaju se na otvorenom, na različitim lokacijama. Nastupi manjih bendova te različite glazbene manifestacije, poput Ljeta na Zrinjevcu i Ljeta na Strossu, odvijaju se na trgovima i parkovima u centru grada.

SPORT I REKREACIJA

Kao glavni grad, Zagreb nudi iznimno velik broj sportskih i rekreativnih sadržaja te će svi ljubitelji aktivnog odmora ovdje sigurno pronaći mjesto za prakticiranje svojih omiljenih aktivnosti.

Nogometni klub Dinamo najpoznatiji je zagrebački nogometni klub i višestruki prvak Hrvatske. Utakmice se odigravaju na Stadionu Maksimir, koji je smješten odmah uz poznati, istoimeni park i Zagrebački ZOO. Utakmice se odigravaju vikendom, a ako se u Zagrebu zateknete u ljeto ili jesen, možda ćete na njemu moći pogledati neku od utakmica Europske lige prvaka. Na stadionu se često održavaju i utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Obližnji park-šuma Maksimir odlično je mjesto za sve ljubitelje šetnje u prirodi. Park je projektiran u stilu engleske pejsažne arhitekture te nudi različite staze kroz prekrasnu stoljetnu šumu. U prirodi možete uživati i u Parku prirode Medvednica, planini pod čijim se obroncima smjestio grad.  Šume Medvednice spuštaju se gotovo do samog središta Zagreba. Osim mira i zelenila, ova planina obiluje bogatim i raznolikim životinjskim svijetom te posebnostima kao što su staza za osobe s invaliditetom, špilje, rudnici, Horvatove stube te utvrde Medvedgrad i Susedgrad…

Najviši vrh Medvednice je Sljeme, na kojem tijekom zime možete uživati u zimskim sportovima, budući da se ovdje nalazi skijaška staza. Na njoj se odvija i utrka Svjetskog skijaškog kupa – Snježna kraljica. U ljetnim mjesecima, Sljeme je idealno za planinarenje brojnim ucrtanim stazama, s kojih se pruža prekrasan pogled na Zagreb i okolicu.

Jezera Jarun i Bundek također su privlačna brojnim rekreativcima, budući da se nalaze u samom gradu, a ipak nude odmak od urbane vreve. Uz oba jezera uređene su staze za bicikliste, trkače i šetače, a na nekoliko punktova nalaze se sprave za vježbanje na otvorenom.

GASTRONOMIJA

Ono što smatramo „zagrebačkom kuhinjom“, kao i svi lokalni običaji vezani uz jelo i pilo, neponovljiva su mješavina različitih elemenata, baš kao zagrebačka povijest, pa i mentalitet.

Zagreb je okružen pitomim zelenim krajevima koji ga stoljećima hrane i tijekom cijele godine snabdijevaju izvrsnim prirodnim namirnicama, od voća i povrća, sira, mesa pa do odličnog vina. Najpoznatiji specijaliteti porijeklo zapravo vuku iz ruralne okolice. Zagrebački tanjuri pravi su odraz sklada između sela i grada. Istodobno, grad je samo par sati vožnje udaljen od jadranske obale i njezine raskošne ponude morskih plodova. Lokalne delicije iz svih krajeva Hrvatske svakodnevno pristižu u glavni grad i čine ga i prvim gastronomskim izlogom Hrvatske. Povijesna sudbina i položaj na sjecištu interesa velikih carstava zaslužni su za današnji izgled zagrebačkih jelovnika. U zagrebačkoj kuhinji miješaju se austrijski, mađarski, češki, mediteranski (najviše talijanski), francuski, balkanski i turski utjecaji. Dugo razdoblje prevedeno u golemoj Habsburškoj Monarhiji ipak je najviše oblikovalo lokalnu tradiciju i ponudu koju ćete zateći na tipičnom objedu zagrebačke obitelji.

SHOPPING

Glavna zagrebačka ulica Ilica i Cvjetni trg u neposrednoj blizini te nekolicina malenih uličica koje isprepleću ove dvije lokacije centar su shoppinga otvorenog tipa u Zagrebu. Od luksuznih brendova visoke mode, do općepoznatih trendi dućana, shopping u centru grada obuhvaća različite ukuse i potrebe. Osim navedenog, Zagreb se može pohvaliti i velikim brojem shopping centara od kojih su neki smješteni u samom centru, poput Centra Kaptol, Centra Cvjetni, Importanne Centra i Importanne Galerije. Najveći shopping centri su:

Arena Centar
Najmoderniji trgovačko – zabavni centar u Hrvatskoj smješten je na ulazu u grad Zagreb. Arena centar nudi 10 velikih te preko 200 srednjih i malih trgovina te hipermarket. Uz mnoštvo trgovina, u Areni smješteno je i 4DX kino te veliki izbor finger food i fast food restorana.

Avenue Mall
Avenue Mall jedan je od sinonima shoppinga u Zagrebu. Nalazi se u Novom Zagrebu a svojim posjetiteljima nudi veliki izbor trgovina, devet kino dvorana, kafiće i dvije igraonice za djecu.

City Center one East
Pozicioniran na Istoku grada, ovaj centar nudi izvrsnu prometnu povezanost. Široka ponuda sadržaja obuhvaća veliki broj trgovina, kino, kafiće, fast food restorane, igraonice za djecu, Karting arenu, veliki City tobogan i Wettpunkt casino.

City Center one West
Smješten na zapadnom dijelu grada, City Center one West prvi je trgovački centar na dva kata u Hrvatskoj. Osim preko 130 trgovina, u svojoj ponudi izdvaja veliku igraonicu za djecu te niz zabavnih i interaktivnih programa za sve uzraste koji se održavaju kroz cijelu godinu.

WestGate Shopping City
WESTGATE najveći je shopping centar u Hrvatskoj. U svojoj ponudi broji preko 260 dućana te ogromni zabavni park za djecu na zatvorenom koji se proteže na čak 3.500 m2. Svojom pozicijom omogućava lak pristup autocesti, a kao jednu od prednosti ističe dulje radno vrijeme.

Designer Outlet Croatia
Udaljen svega 20 minuta od Zagreba, Designer Outlet Croatia jedinstveno je mjesto oblikovano kao Village s inspiracijom hrvatskih regija. U svojoj ponudi ističe pregršt lifestyle, outdoor i sportskih brendova na popustu od 30 – 70% tijekom cijele godine, te niz kafića i restorana.

Budite u toku

Pretplatite se za naš newsletter i na vrijeme saznajte sve novosti i novu ponudu od nas.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo