Što raditi u Opatiji?

Opatija, poznata kao Kraljica Jadrana, smještena je podno planine Učke, u centru rivijere s najdužom tradicijom u hrvatskom turizmu. Zbog povoljne mediteranske klime i geografskog položaja, Opatija je izvrstan odabir za opuštajući odmor ljeti i zimi. Riječ je o elegantnoj i profinjenoj destinaciji građenoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, koja je do danas zadržala sklad sa prirodom što ju čini jedinstvenom.

Nastanak i priča o Opatiji veže se uz Crkvu Sv. Jakova i njen samostan od kuda i potječe ime grada. Začetak turizma u Opatiji  odvija se sredinom 19. stoljeća, izgradnjom Ville Angioline, koja postaje važan segment društvenog života. U svrhu harmoničnog uklapanja građevine u ambijent, uz vilu je izgrađen jedan od najljepših parkova u Opatiji, istoimeni Park Angiolina. Do danas je zadržao isti koncept i oblik te je jedan od najnagrađivanijih parkova u Hrvatskoj. U podnožju parka smještena je Ljetna pozornica, koja je ugostila prvi međunarodni festival operete, prvi festival zabavne glazbe te je kroz godine nastavila tradiciju njegovanja velikih glazbenih događaja.

Svoju prepoznatljivost Opatija stječe razvijajući zdravstveni turizam od kraja 19. stoljeća, kada je i službeno proglašena lječilištem. U svrhu upotpunjavanja kvalitetne ponude novim turistima počinju izgradnje hotela, pa je tako izgrađen i prvi hotel na Jadranu – Hotel Kvarner. U to vrijeme popularnost Opatije kao turističke destinacije sve više raste, a o kvaliteti ponude i prepoznatljivosti turizma svjedoče brojni dolasci slavnih osoba iz europskog visokog društva.

Opatija je nastojala očuvati izvornu ljepotu i spoj s prirodom, rekonstruirajući najznačajnije objekte grada prema izvornim oblicima. Tako su i danas ulice Opatije ukrašene kućama zanimljive arhitekture i historijskih stilova, vilama iz habsburškog doba te neponovljivim prirodnim ljepotama, parkovima i biljem. Čuvajući svoju prirodnu baštinu, Opatija je očuvala i svoju turističku prepoznatljivost, zbog čega se smatra kolijevkom hrvatskog turizma.

Duž cijele obale grada proteže se 12 kilometara dugo šetalište, Lungomare. Tijekom šetnje uživat ćete u svježem morskom zraku, pogledu na niz raskošnih vila secesijske arhitekture te nezaboravnom pogledu na Kvarnerski zaljev. Najznačajniji dio ove šetnjice svakako je statua Djevojke s Galebom, koja je ujedno i simbol grada Opatije. Osim šetnjice Lungomare, na Slatini je smještena Hrvatska ulica slavnih, koja prikazuje zvijezde kao simbol nagrade za osobe koje su svojim životnim djelima pridonijeli promociji Hrvatske u svijetu. Govoreći o slavnim osobama, valja spomenuti i zid Ljetne pozornice koji krase grafiti sa slikama slavnih ličnosti poput Louisa Lumierea, Kirka Douglasa, Roberta de Nira, itd. te jednu praznu ploču s natpisom „I was in Opatija too“ namijenjenu svakome tko posjeti Opatiju.

Osim kulturne baštine i prirodne ljepote, kroz svoj razvoj Opatija je nastojala očuvati i običaje ovog kraja. Tako se i danas, svake godine u gradu održavaju manifestacije i događaji koji slave opatijsku povijest te s istom upoznaju njene posjetitelje. Najveći broj događanja odvija se u ljetnim mjesecima, no Opatija živi i tijekom zime, uz zanimljive manifestacije koje ju čine privlačnim odredištem u svako doba godine.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo