fbpx

Što raditi u Rijeci?

Rijeka je najveća luka i treći po veličini grad u Hrvatskoj, smješten na sjevernoj obali Jadrana, u srcu Kvarnerskog zaljeva. Rijeka se zbog svog odličnog geografskog položaja, kroz povijest profilirala kao važno industrijsko i lučko središte, što se i danas osjeća u arhitekturi i atmosferi grada. U drugoj polovici 20. stoljeća riječka industrija počinje slabiti, a grad postaje prepoznatljivo kulturno i turističko odredište.

Središte grada proteže se uz luku, a paralelno s morem pruža se i riječka žila kucavica – najvažnija ulica i šetnica – Korzo. Život grada na Korzu gotovo nikad ne prestaje. Korzo je središte dnevnog i noćnog života. Tijekom dana ovdje ćete pronaći brojne dućane, kafiće, restorane, ali i najvažnije gradske zgrade i građevine poput Riječkog tornja, odnosno “Riječke ure”. U večernjim i noćnim satima Korzo i okolne ulice postaju središte zabave. Glazba i žamor dopiru iz svakog ugla, a posebno u toplijim mjesecima, kada su brojne terase popunjene do kasnih noćnih sati.

Sjeverno od Korza smješten je riječki stari grad, kojim dominira Katedrala sv. Vida. Na malim trgovima, u uskim uličicama i prolazima otkrit ćete duh riječke povijesti, koja je na ovim prostorima započela još u antičko doba, a razvila se u doba Rimskog carstva, kada se ovdje nalazio grad Tarsatica, čemu svjedoči Arheološki park Principij smješten u samom srcu starog grada. Život se ovdje nastavio i kroz srednji vijek, no s ulaskom u Austro-Ugarsku monarhiju značaj Rijeke počinje rasti, čime se i grad počinje širiti izvan srednjovjekovnih zidina.

Rijeka već u to doba postaje najznačajnija luka velikog carstva te se grade impozantne građevine, po uzoru na one u Beču i talijanskim gradovima, poput kazališta i Guvernerove palače. Neke od najljepših palača smještene su na riječkoj Rivi, a posebno vrijedi obratiti pažnju na njihove ukrase. Jedna od najzanimljivijih zgrada u gradu svakako je i ribarnica, koja se nalazi na glavnoj tržnici, nedaleko od zgrade kazališta.

Na području oko tržnice smješteni su i brojni restorani, u kojima možete uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Svježa riba i druge namirnice s tržnice odlaze ravno u kuhinje u kojima se pripremaju lokalni specijaliteti, inspirirani morem i mediteranskom kuhinjom.

Život grada Rijeke neodvojiv je od luke te ćete i danas vidjeti teretne vlakove koji prolaze kroz samo središte grada, a ako prošećete riječkim lukobranom – Molo Longom – vidjet ćete i brojna skladišta, dizalice, strojeve koji se s prekrasnim palačama stapaju u jednu cjelinu koja ovaj grad čini toliko specifičnim. S Molo Longa pruža se najljepši pogled na grad s mora, a s Trsatske gradine iz zraka.

Trsat je najpoznatiji dio Rijeke, smješten na brdu koje dominira gradom. Uz gradinu koja je prepoznatljivi simbol grada, ovdje se nalazi i svjetski poznato marijansko svetište s Crkvom Gospe Trsatske.

Rijeka je poznata i po različitim manifestacijama i događanjima koja se u gradu odvijaju tijekom cijele godine. Svakako najpoznatija manifestacija je Riječki karneval, najveći u Hrvatskoj i jedan od najvećih u regiji. Ponuda događanja i manifestacija posebno je obogaćena titulom Europske prijestolnice kulture, koju ponosno nosimo u 2020. godini. U ovoj godini Rijeka živi punim plućima, zahvaljujući gotovo svakodnevnim događanjima, na različitim lokacijama u gradu i okolici.

VIRTUS UPRAVLJANJE d.o.o. Brajda 10, 51000 Rijeka OIB: 46096970345 Vlasnik: Josip Prskalo